2 günlük serinlemenin ardından dikkat! Eyyam-ı Bahur sıcakları geliyor. Tarih verildi
3 mins read

2 günlük serinlemenin ardından dikkat! Eyyam-ı Bahur sıcakları geliyor. Tarih verildi

Türkiye’yi her yıl temmuz sonu ve ağustos başında etkileyen Afrika kökenli sıcak hava dalgası, bu yıl da beklenen dönemde kendini gösterecek. İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, 31 Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasında Türkiye’nin Afrika kökenli sıcaklıklardan etkilenmesini öngördü.

Prof. Dr. Tağıl, geçen yıl haziran ayından itibaren okyanus yüzey sıcaklıklarının rekor seviyelere ulaştığını, Akdeniz’de de deniz yüzey sıcaklıklarının normalin üzerinde seyrettiğini belirtti.

Ayrıca, kara yüzey sıcaklıklarının da artış gösterdiğini vurgulayan Tağıl, Türkiye’de Haziran 2023’ten bu yana mevsim normallerinin üzerinde kara sıcaklıkları gözlemlendiğini ifade etti.

“KURAKLIK ALARM VERİYOR”

Prof. Dr. Tağıl, son 12-13 ay boyunca sıcaklıkların normalin üzerinde seyretmesinin birçok hava olayını tetiklediğini belirtti. Kuraklığın önemli bir etki olduğuna dikkat çeken Tağıl, “Ülkemizde şu anda kuraklık alarm seviyesine gelindi. Bu durum, yer altı su seviyelerinde büyük açıklar oluşmasına yol açtı ve tarımsal faaliyetler için su eksikliği yaratıyor. Ağustos ayında tarımsal kuraklık daha da artabilir” dedi.

“SONBAHARDA DA SAĞANAKLAR OLACAK”

Okyanus yüzey sıcaklıklarının atmosfer okyanus salınımlarını etkilediğini ve bu durumun jet akımlarının daha dalgalı ve güneyde seyretmesine neden olduğunu belirten Prof. Dr. Tağıl, “Bu, Afrika kökenli sıcak hava kütlesinin Doğu Avrupa ve Türkiye’yi etkilemesine yol açtı. Yunanistan ve Balkanlar’da da sıcaklıklar normalin üzerinde seyrediyor. Artan sıcaklıklar yağışları tetikledi ve sonbaharda ani soğumaların sağanak yağışlara yol açabileceği öngörülüyor” şeklinde konuştu.

“YILIN EN SICAK DÖNEMİ”

Prof. Dr. Tağıl, 31 Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasında halk arasında ‘eyyam-ı bahur’ veya ‘çöl sıcakları’ olarak bilinen dönemin yaşanacağını söyledi.

Tağıl, “Eyyam-ı bahur, yılın en sıcak ve en nemli dönemi olarak bilinir. Sıcak hava koşullarının etkisi bu dönemde yeniden belirgin hale gelecek. Avrupa Orta Vadeli Hava Tahmin Merkezi’nin Ekstrem Tahmin Endeksi’ne göre, Doğu Akdeniz’de anormal sıcaklıklar ve fırtına tahminleri var.

Türkiye’de ise özellikle İç Anadolu ve Güney Anadolu bölgelerinde temmuz sonunda anormal yağışlar bekleniyor. Bu yağışlar sel ve heyelan gibi aşırı hava olaylarına yol açabilir” şeklinde açıklamada bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir